Péče o dřevěné stoly

Dřevěné jídelní stoly si zachovávají svou krásu, i když za sebou mají řadu let a jeví známky opotřebení, jako jsou třeba škrábance. O dřevě se říká, že jak stárne, získává své kouzlo. Aby však zůstalo zdravé, je třeba se o něj starat. Při ošetření dřeva je nutné se vyhnout agresivním čistícím prostředkům. Na ošetření takového nábytku se prodávají speciální prostředky například na bázi lněného oleje nebo s přídavkem včelího vosku. Pokud je třeba odstranit silnější znečištění, stačí povrch otřít naředěným octem nebo nechat chvíli působit pastu vyrobenou z jedlé sody a vody.

Druhy dřeva pro výrobu jídelních stolů

Dřevěný jídelní stůl není jen kus nábytku ze dřeva. Různé druhy dřeva dávají dřevěným jídelním stolům určité specifické vlastnosti. Borové dřevo je cenově dostupné, má příjemnou světlou barvu a krásnou kresbu. Často se používá pro výrobu nábytku v jednoduchém venkovském stylu. Borovice časem získává krásnou patinu. Nevýhodou je snadné poškrabání povrchu. Javorové dřevo je bělejší a tvrdší. Někdy má nádech do červena. Je to velice těžké dřevo, ze kterého je robustní stůl. Dubové dřevo je s dřevěnými jídelními stoly spojeno už pár století. Je velmi tvrdé, s výraznou kresbou. Na trhu jsou dva druhy dubu. Jedno dřevo má škálu tónů do červena a druhé je téměř bílé se žlutými skvrnami.